Nieuws

Hoe kunt u veiligheidsglas herkennen?

Wanneer het glas voorzien is van één de volgende kenmerken, is er in ieder geval sprake van veiligheidsglas:
1) Een rond stempeltje met de tekst \"tempered\".
2) Een rond stempeltje met daarin het getal van de klasse aanduiding, bijvoorbeeld 1, 2, of 3 et cetera.
3) Een teken in de vorm van een huis met daarin een EHBO-kruis.

Maar ook als het glas niet één van de bovengenoemde tekens bevat, kunt u te maken hebben met veiligheidsglas. Alleen is het onderscheid tussen veiligheidsglas en normaal glas dan moeilijk te maken. Het gelaagde veiligheidsglas klinkt iets doffer dan normaal glas. Voor een leek is dit moeilijk te bepalen. Een glasspecialist kan met behulp van een apparaat beoordelen of er sprake is van veiligheidsglas.

Wanneer er geen budget is om ramen te vervangen voor veiligheidsglas, kan er ook voor gekozen worden veiligheidsfolie aan te brengen. Veiligheidsfolie is een folie of film die over bestaande ramen geplakt kan worden om lichamelijk letsel te beperken. Het glas zelf zal door het folie nauwelijks steviger worden dus zal bij een inslag (bijvoorbeeld een kind die tegen de ruit aan loopt) ook wel breken. Maar het voordeel van het folie is dat de scherven bij elkaar worden gehouden; hierdoor kan het kind niet door het glas vallen en blijft het letsel beperkt omdat ernstige snijwonden worden voorkomen.
De veiligheidsfolie dient van voldoende kwaliteit (voldoende dikte en professioneel aangebracht) te zijn.

Voor basisscholen is de verplichting van veiligheidsglas niet heel concreet in de wet- en regelgeving opgenomen. Echter in de Arbo-wet (artikel 3) staat beschreven dat de werkgever moet zorgen dat de omstandigheden zo zijn geregeld dat dit geen nadelige invloed heeft voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer (tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd).
De directeur van de school is gelijk aan de werkgever en voor werknemer kan leerling ingevuld worden.
De school moet dus (bij aansprakelijkheidskwesties) kunnen aantonen dat er een ZO VEILIG MOGELIJKE situatie is gecreëerd (hierbij ook rekening houdend met het gedrag van de kinderen en gebruik van de ruimte). De directeur hoeft niet de hele school te voorzien van alle op de markt aanwezige preventiemaatregelen, maar wanneer de ramen van de school vervangen moeten worden, dan is de school dus wel min of meer verplicht veiligheidsglas te plaatsen.
Een veilige situatie wat betreft beglazing wordt verkregen wanneer voldaan wordt aan de NEN 3569. Deze norm geeft eisen voor het toepassen van veiligheidsbeglazing in gebouwen, ter voorkoming van lichamelijk letsel bij ongevallen.

2010-08-26 12:15:52

Terug naar nieuws overzicht